5 відгуків
ТОВ"АГРОТРЕЙД-2000"
+380972388051
+380972388051
  • 1
  • 2

Зернові / cereal / oily

Зернові культури — найважливіша у господарській діяльності людини група оброблюваних рослин, які дають зерно, основний продукт харчування людини (крупа), сировину для багатьох галузей промисловості та корми для сільськогосподарських тварин.

Зернові культури поділяють на хлібні та зернобобові. Більшість хлібних зернових культур пшениця, жито, рис, овес, ячмінь, кукурудза, сорго, просо, чумиза, могар, пайза, дагусса та інші) належить до ботанічного сімейства злаки; гречка — до сімейства Гречані борошнистий амарант — до родини Амарантові. Зернобобові культури належать до родини Бобові. Іноді під зерновими культурами можуть матися на увазі тільки хлібні зернові культури — злаки і злакоподобные.

Зерно хлібних зернових культур містить багато вуглеводів (60-80 % на суху речовину), білків (7-20 % на суху речовину), ферменти,вітаміни групи В(В1,В2,В6)РР і провітамін А, чим і визначається висока поживність його для людини і цінність для кормового використання. Зерно бобових зернових культур багате білком (в середньому 20-40 % на суху речовину), зерно деяких видів (наприклад, соя) багата жиром.

Основними зерновими культурами в даний час є пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис, гречка і горох.

Основными зерновыми культурами на мировом рынке являются пшеница, ячмень, овес, кукуруза, рис, гречиха и горох.

Основные экспортеры зерновых по состоянию на 2009 год - США, Канада, Австралия, Аргентина, ЕС и Россия, на долю первых пяти приходилось свыше 84 % всего объема мировой торговли зерновыми. Крупнейшими импортерами были Япония, Китай, Турция, Саудовская Аравия.

Світове виробництво хлібних зернових культур в 2014-2017 роках коливалася між 2,5-2,6 млрд. тонн, експортувалося 377-408 млн. тонн, світові запаси становили понад 770 млн. тонн. На 2017 рік основними експортерами є Австралія, Аргентина, ЄС, Канада і Сполучені Штати Америки.

На кукурудзу, пшеницю і рис в 2003 році припадало 43 % всіх споживаних у світі харчових калорій.